24 juni 2020
Voor alle dieren geldt: geef hen continu toegang tot schaduw en voldoende vers (fris) drinkwater. Maar ook oververhitting herkennen bij je viervoeter is van belang. Grijp in als je huisdier lusteloos is en snel ademt, niet wilt eten en rode slijmvliezen heeft.
Krijg je je dier niet afgekoeld, merk je een snelle hartslag en ademhaling en geen reactie op prikkels, dan loopt je dier een hitteshock op. Bel meteen de dierenarts en blijf koelen. Gebruik lauw tot koud water om de vacht nat te maken om je dier te verfrissen. IJskoud water zorgt voor een omgekeerd effect: hun bloedvaten zouden samentrekken om de lichaamswarmte vast te houden.
Om warmte kwijt te raken, kunnen honden alleen hijgen. Je viervoeter laten zwemmen helpt veel, maar let op voor blauwalg. Evident, maar het blijft gebeuren: laat je hond nooit achter in je wagen! Laat je hond 's morgens of 's avonds uit, en vermijd activiteit in de volle middagzon. Loop het liefst in het gras en vermijd zand en asfalt, want dat kan heet aanvoelen. Je hond afkoelen door zijn vacht nat te maken, helpt overigens weinig: beter is het om de buik en de zooltjes van de poten te koelen. Zet bijvoorbeeld een badje met lauw tot koud water in de tuin.
Enkele minder evidente zaken om aan te denken. Is je hond net geopereerd? Smeer de huid waar de vacht is weggeschoren in met zonnecrème. Sla je aan het barbecuen? Let op dat je viervoeter niet met een satéstokje gaat lopen, want daar kan hij in stikken.
Katten zijn zelfstandiger dan honden en zoeken zelf koele plekjes op. Zorg ervoor dat je kat je koele huis binnen kan. Denk aan voldoende fris drinkwater en schaduwplekjes in huis.
Konijnen, die normaal in een hol onder de grond leven, verdragen warmte niet goed. Geef hen verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. En natuurlijk, zoals bij alle dieren: ververs het water meermaals gedurende de dag.
Zet hun buitenkooi zeker niet in de volle zon, maar denk eraan die te verkoelen. Leg er een nat wit laken over of maak zelf koelelementen voor in hun kooi door plastic flessen voor driekwart te vullen met water en in de diepvries te leggen. Draai de flessen in een doek voor je ze in de kooi legt, zodat konijnen hun poten niet kwetsen. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten.
Hangt je vogelkooi hoog in de kamer? Zet die liefst op de grond, want daar is het frisser. Zet een vogelkooi nooit in de volle zon buiten. Zorg voor vers water waarin je vogel zich ook kan verfrissen. Denk eraan dat warmte opstijgt en zet de kooi daarom liever op de grond.
Een paard kan beter zweten en warmte kwijtspelen dan bijvoorbeeld honden, maar daardoor kunnen ze ook sneller uitdrogen. Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat en niet actief hoef te zijn: ga dus overdag niet paardrijden. Je kunt het paard af laten koelen door lauw water (geen ijskoud water!) over de huid te sprenkelen.
Zijn je schapen nog te kaal na het scheren, voorkom dan dat ze hun huid verbranden door hen in de schaduw te zetten. Behandel schapen preventief tegen vliegen die eitjes kunnen leggen rond de staart.
Bron: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/bescherm-je-huisdier-tegen-de-hitte/
Siervogels zijn niet alleen prachtige huisdieren, maar ook gevoelige en sociale dieren. Als vogelbezitter is het belangrijk om een goede oppas te vinden wanneer je op vakantie gaat.
Het is niet gek dat zoveel mensen konijnen als huisdier houden. Maar wanneer je weggaat, kan het vinden van een konijnenoppas erg lastig zijn. Lees alles wat je moet weten voor het vinden van een konijnenoppas.
Ga je oppassen op een oppashond? Lees handige tips voor een succesvolle oppaservaring, van voorbereiding tot routine. Ontdek hoe leuk oppassen kan zijn!