Terug naar overzicht

Welzijnsbewust opvoeden en trainen

02 februari 2023

Gelukkig hoor en zie je het steeds meer. Dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van onze huisdieren. Niet alleen in de hondenbranche, maar ook bij paarden, katten en kleine knagers worden we steeds meer bewust van wat het dier eigenlijk nodig heeft.

Maar wat houdt dat welzijnsbewust opvoeden en trainen nou eigenlijk in?

Kijken naar je hond;

Je hond is een individu, dit houdt in dat ook al heb je al je hele leven honden, je nog steeds moet kijken naar je huidige hond. Niet alle herders zijn geschikt voor pakwerk, niet alle beagles zijn geschikt voor zweetwerk, niet alle bordercollies zijn geschikt voor drijfwerk. Niet alle puppy’s zijn onbevreesd en niet alle senioren willen met pensioen.

Bewaak grenzen en respecteer deze ook;

Je hond heeft grenzen. Of dit nou gaat om tolerantie naar andere honden toe, of het lopen door een tunnel, of het accepteren van aanraking. Je hond heeft grenzen en deze overschrijden omdat je vindt dat het moet is een no-go. Geef je hond de tijd om aan de situatie te wennen, geef hem controle en een stem om nee te zeggen.

Bij het bewaken van grenzen bedoel ik dat je, je pup begeleid in zijn/haar kunnen en moeten. De hele dag wakker zijn en spelen is leuk, maar zeker niet gezond. De noodzakelijke slaapjes zullen dan toch echt door ons ingezet moeten worden.

Maar ook als je ziet dat jouw hond helemaal niet fijn aan het spelen is met de jonge puber van de buren, dan is het aan jou om je hond hiermee te helpen als hij het zelf niet goed kan aangeven. 

Wees duidelijk en consequent, maar ook realistisch in je verwachtingen;

Leer je hond je regels aan. Met de nadruk op leren, want je hond komt nu eenmaal niet voorgeprogrammeerd in huis en heeft geen idee wat je van hem wilt en verwacht.

Houdt de regels met het hele gezin in acht, dus mag je hond niet op de bank. Dan mag hij dat ook niet bij de jongste zoon, die het fijn vindt om te knuffelen. Leer je hond wat gewenst gedrag is en laat zien dat, dat gedrag hem het meest oplevert. Ongewenst gedrag, levert de hond dan helemaal niets op.

Dus wanneer je hond opspringt, levert hem dat niets op. Geen aandacht, geen affectie maar ook geen gemopper of geduw. Negatieve aandacht is ook aandacht. Maar als je hond netjes gaat zitten of met 4 poten op de grond blijft staan. Dan zak je door je knieën en dan worden er knuffels en complimenten gegeven. 

Veiligheid en geborgenheid;

Als je een huisdier in huis neemt, heb je de verantwoordelijkheid over de gezondheid en het welzijn van dat dier. Het dier dient iedere dag vers drinkwater te krijgen, een passend en gezond dieet, medische zorg wanneer nodig en natuurlijk een veilig thuis.

Op mijn hondenschool in Mierlo richt ik me vooral op het welzijn van hond en eigenaar. Voor beide moet het een veilige en toegankelijke omgeving zijn waar ze graag naar toe gaan. Er moet ruimte zijn om vragen te stellen, ruimte om even weg te stappen, om geleerde informatie te verwerken, om NEE te zeggen en om uit te proberen.

Elke hond en elke eigenaar leert op hun eigen tempo. De ene keer leert de hond sneller dan de eigenaar en de andere keer leert de eigenaar sneller dan de hond. Dat laatste levert vaak problemen op, wanneer de mens sneller gaat dan de hond vinden wij het heel erg lastig om ons daarop aan de passen.
Andersom levert zelden problemen op, honden passen zich heel gemakkelijk een snel aan hun eigenaar aan.

Tot de volgende keer!

Claire Huisintveld
www.kynocoachclaire.nl

Huisdierenoppas Blog