03 januari 2023
Je hebt een hond en dat betekent dat hij uitgelaten moet worden. Hij moet op zijn minst naar buiten om zijn behoefte te doen. Maar is dat voldoende voor de hond? Bij aanschaf van de hond heb je wellicht nagedacht over wat je met de hond wil ondernemen. Misschien heb je daarom een bepaald type hond gekozen. Of misschien heb je nog niet echt nagedacht over wat je hond graag doet.
De beweegredenen van een eigenaar om met de hond te wandelen kan verschillen. Dit hangt af van je doelstelling, wat je leuk vindt en het inzicht over wat de hond nodig heeft en leuk vindt om te doen.
Wellicht vind je dat je hond alleen naar buiten hoeft om zijn behoefte te doen en ben je er niet van bewust dat de hond ook graag even wil spelen, rennen of nieuwe ervaringen wil opdoen. Misschien heb je een hond omdat je graag elke dag een aantal kilometer wil lopen om je conditie te verbeteren. Of misschien hoop je meer sociale contacten op te doen en wil je graag met mensen een praatje maken tijdens de wandeling. Het kan zijn dat je graag intensief met je hond bezig wil zijn, lekker samen spelen. Of misschien wil je dat je hond zich voornamelijk met andere honden vermaakt zodat jij met je telefoon je eigen sociale contacten kan bijhouden.
Afhankelijk van die doelstellingen en de motivatie duurt de wandeling bij de ene eigenaar maar 10 minuten en bij een andere eigenaar bijvoorbeeld 1,5 uur.
Omdat je een bepaalde doelstelling hebt tijdens de wandeling heb je verwachtingen waaraan je hond moet voldoen. Deze verwachtingen kunnen zijn: snel zijn behoefte laten doen en weer terug naar binnen, of netjes volgen aan de lijn gedurende een bepaalde periode, of loslopen tijdens de wandeling, een aantal kilometers in flinke pas mee kunnen lopen, doorlopen of juist wachten als je iemand tegenkomt om gezellig mee te praten.
Het kan zijn dat je wil dat je hond tijdens de wandeling: jou in de gaten houdt, altijd bij je in de buurt blijft, altijd komt als je hem roept, doorloopt als jij ook doorloopt, niet overal snuffelt of tegen elke paal plast.
Vindt de hond de wandelingen die jullie samen doen leuk?
Het fijnst is als jullie beiden plezier hebben in de wandelingen die jullie samen maken. Je bent min of meer aan het “samenwerken” tijdens zo’n wandeling. Maar als individu hebben je allebei eigen behoeftes.
hij wil niet met je mee naar buiten;
hij is niet enthousiast tijdens de wandeling en loopt te sjokken;
hij luistert niet goed naar je tijdens de wandeling;
hij blijft steeds stilstaan, gaat op de grond liggen of keert om naar huis.
hij is voortdurend aan het trekken.
Welzijn is voor elke individu anders. We spreken van welzijn als de hond (over het algemeen) mentaal en fysiek lekker in zijn vel zit.
Een van de meest voorkomende vormen van uitleg over het begrip welzijn is ontstaan uit een rapport wat in 1965 werd opgesteld en in 1979 werd ontwikkeld tot de “vijf vrijheden” die het welzijn van boerderijdieren diende te bevorderen. Deze vrijheden worden nu nog steeds wereldwijd aangehaald en actief gebruikt wanneer het gaat om dierenwelzijn.
Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding (biedt altijd toegang tot water, geef voeding op maat.
Vrij van fysiek en mentaal ongemak (beid veiligheid, comfort, voorspelbaarheid en vertrouwen).
Vrij van pijn, verwonding en ziektes (door preventie, diagnose en behandeling).
Vrij van angst en chronische stress (bescherm je hond, train zonder dwang en intimidatie).
Vrij om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen (bied voldoende ruimte, een passende leefomgeving en de mogelijkheid om contact te hebben met soortgenoten).
Maar ook emoties en cognitie (hoe beleeft het individu prikkels en ervaringen) spelen een rol bij welzijn. Wandelingen kunnen een bijdrage leveren aan het welzijn van de hond.
Je kent je hond zelf het beste en waarschijnlijk heb je wel een idee wat jouw hond leuk vindt. De volgende punten kunnen meespelen:
Is je hond gezond? Heeft hij pijn of andere lichamelijke klachten? Dat kan ervoor zorgen dat hij (tijdelijk) niet de wandeling kan maken zoals jullie normaliter doen.
De leeftijd van je hond: een pupje en een oudere hond hebben minder behoefte aan beweging dan een hond die in de bloei van zijn leven is.
Een pup of jonge hond heeft veel meer behoefte aan spelen met andere honden. Spelen is een vorm van sociaal contact waarin de hond zijn krachten kan meten, sociaal gedrag met soortgenoten kan ontwikkelen en grenzen kan ontdekken. Een volwassen of oudere hond heeft die behoefte minder.
Type hond, rashond en lichaamsbouw: Een rashond is gefokt met een bepaald doel. Vanwege dat doel kan het zijn dat de hond hard moet kunnen rennen en een goed uithoudingsvermogen heeft. Deze honden hebben gemiddeld meer behoefte om te bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jachthonden, poolhonden en hazewindhonden. Zo’n type hond heeft minimaal een lange wandeling van 1 à 2 uur per dag nodig. Het kan zijn dat je hond het fijner vindt om sneller te lopen, zodat hij beter zijn energie kwijt kan.
Een Retriever wil waarschijnlijk heel graag zwemmen en vindt bijna altijd apporteren een geweldig spel. Daarentegen heeft een gezelschapshondje zoals een Maltezer of Shih Tzu minder behoefte aan lichamelijke uitdagingen en is wellicht al tevreden met een blokje om van 15 minuten per wandeling.
Let altijd op de individuele behoefte van de hond!
Karakter van de hond: is je hond gek op mensen of andere honden? Of wil hij liever samen met jou iets ondernemen? Samen hardlopen, samen steppen, samen een zoek/bal/trekspel doen of een behendigheidscircuit. Misschien is de hond heel zelfstandig en is hij het liefst met zijn eigen “hondenzaken” bezig zoals: snuffelen, graven, zwemmen, rennen of rustig wandelen en om zich heen kijken.
Veel honden vinden het fijn om te snuffelen en geuren uit de omgeving te verkennen. Dat kan betekenen dat je je pas moet inhouden of aanpassen aan de hond. Of bijvoorbeeld even stil kan gaan staan zodat de hond de geuren goed in zich op kan nemen. Honden hebben een enorm goed reukvermogen.
De geurtjes in de omgeving geven de hond informatie die voor de hond van belang is. De hond heeft vaak een aantal seconden nodig om deze informatie op te nemen. Geuren kunnen door andere honden worden verspreidt via feromonen. Een feromoon is een hormoonachtige, chemische stof en wordt via lichaamsvloeistoffen uitgescheiden, denk aan urine of kliervocht. Bij honden worden feromonen afgescheiden via de oren, de voetzooltjes, de anaalklieren en bij de genitaliën.
Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Nadat je bovenstaande informatie hebt gelezen ga je wellicht bewuster kijken naar je eigen behoeftes en de behoeftes van de hond. Vertrouwen, veiligheid en respect voor elkaar(s behoeftes) zijn de basis voor een fijne wandeling. Als je daar rekening mee houdt, heb je een ideale wandeling voor beide partijen.
Loop regelmatig een andere route (dan blijven de wandelingen interessanter door andere geuren, geluiden, ontmoetingen);Je hond mag ook weleens het tempo bepalen (dit ondermijnt je gezag niet);
Je hond mag ook weleens de richting bepalen (dit ondermijnt je gezag niet);
Je hond mag ook weleens loslopen (wel eerst het hier komen aanleren en let op de veiligheid);
Zorg zo nu en dan voor andere activiteiten tijdens het wandelen of voor een andere omgeving.. Je kan denken aan rennen, zwemmen, balansoefeningen, spel. Ga een keer naar het strand of het bos.
Vind je het niet nodig dat je hond steeds naast je loopt, maar wil je wel controle? Vind je het prima als hij lekker even snuffelt en jij door kan lopen? Gebruik dan een langere lijn van bijvoorbeeld 10 meter.
Laat je hond gewoon lekker “hond zijn”, door hem te laten snuffelen, graven en rollen.
Veel wandelplezier!
Joke Sauerbreij
Gedragstherapeut voor honden en konijnen
Kynologisch Instructeur
Orthomoleculair Voedingsdeskundig voor de hond
Vachtverzorging
Het is niet gek dat zoveel mensen konijnen als huisdier houden. Maar wanneer je weggaat, kan het vinden van een konijnenoppas erg lastig zijn. Lees alles wat je moet weten voor het vinden van een konijnenoppas.
Ga je oppassen op een oppashond? Lees handige tips voor een succesvolle oppaservaring, van voorbereiding tot routine. Ontdek hoe leuk oppassen kan zijn!
Wat moet je doen wanneer je hond plotseling ernstig ziek raakt of in een ongeluk belandt? Een bezoek aan de dierenarts is dan nodig, maar de kosten kunnen razendsnel oplopen.