03 november 2022
Een veel voorkomende uitdaging is het omgaan met honden die uitvallen tijdens het wandelen aan de lijn. Veel hondeneigenaren hebben door het uitvalgedrag geen plezier meer in de dagelijkse wandeling. Ze raken gefrustreerd omdat niets lijkt te helpen als hun hond als een idioot te keer gaat bij het zien van andere honden, mensen of verkeer. Soms schamen ze zich zelfs zo dat ze op ongebruikelijke tijdstippen gaan wandelen om confrontaties te voorkomen.
Onbegrijpelijk, zeggen eigenaren vaak. Los van de lijn kan mijn hond prima met andere honden overweg. Waarom blijft hij dan uitvallen aan de lijn? Een logische vraag.
Aan de lijn benaderen honden elkaar meestal op een onnatuurlijke manier. De hond wordt gedwongen een andere hond frontaal te naderen. Van nature zou hij liever in een boog om de andere hond heen zou lopen. Honden krijgen aan de lijn meestal geen tijd om elkaar goed te “lezen” omdat hun geleiders gewoon in hun eigen tempo door willen lopen. Daarbij heeft men bij het zien van een andere hond al de neiging om de lijn korter te maken en aan te spannen. Hierdoor wordt een negatief signaal afgegeven aan de hond en ontstaat spanning.
Bovenstaande zaken zorgen ervoor dat het passeren van andere honden niet altijd soepel verloopt. Zeker als de hond al eens een vervelende ervaring heeft opgedaan met andere honden. Uitvallen aan de lijn kan een gevolg zijn. Het wordt er ook niet beter van als de eigenaar alvast gaat waarschuwen: “Pas op hè, gedraag je!”
Het is wellicht niet gemakkelijk, maar de eerste stap naar verbetering kun je zelf al maken. Stop met corrigeren. Draai de lijn niet om je hand en mopper niet bij het zien van een prikkel waar je hond op reageert. Haal in plaats daarvan je hond weg uit de situatie die hij niet aangenaam vindt.
Draai je hond weg van de prikkel en loop achterwaarts de andere richting uit (weg van bv. de andere hond). Vergroot de afstand net zo lang totdat je je hond kunt bereiken en kunt belonen voor het meelopen en aandacht voor jou hebben.
Waarom achteruitlopen? Zo houd je meer controle over je hond. Natuurlijk is dit niet gemakkelijk en al helemaal niet als je hond al tot uitvallen, blaffen en aan de lijn trekken is overgegaan. Leer daarom signalen herkennen die voorafgaan aan het uitvallen. Zo wordt het steeds gemakkelijker om het uitvallen van de lijn te voorkomen.
Deze signalen zijn voor elke hond verschillend, soms hangen deze ook samen met het ras. Een bordercollie heeft bijvoorbeeld de neiging om in een lage, sluipende houding te de andere hond tegemoet te gaan, voordat hij uitvalt. Kleinere rassen zetten het sneller op een blaffen als zij een andere hond in het oog krijgen.
In het algemeen zie je vaak de volgende signalen voorafgaand aan uitvallen: gespannen lichaamshouding, verandering van de stand van staart en/of oren, vertraagde pas, aanstaren van de andere hond. Verder komen ook stress signalen voor: het tonen van oogwit, hijgen en tongelen (bek aflikken). Als je een of meerdere van deze signalen waarneemt is de hond vaak nog wel uit het gedrag te halen.
Dit kan dus door achterwaarts van de andere hond-mens combinatie weg te lopen. Het is handig als je van te oren al inventariseert welke “uitwijkmogelijkheden” je wandelroute heeft. Dit kunnen zijn: een berm, grasveld, zijweg of uitrit. Maar denk ook eens aan de mogelijkheden als: achter een obstakel lopen zoals een heg, geparkeerde auto, boom of struik. Is her helemaal niets? Je kunt natuurlijk altijd rechtsomkeer maken om een situatie te voorkomen.
Door het toepassen van bovenstaande methode bouw je zelfvertrouwen op in het handelen van de situatie. Natuurlijk ben je er dan nog niet. Wil je echt inzicht in het gedrag van je hond en stap voor stap deze en andere technieken leren?
Maak dan een afspraak met een gedragstherapeut voor honden of een hondentrainer met verstand van zaken die op een niet-corrigerende manier met honden werkt.
Dominique Verschuren
Coach voor hond en mens
www.hondenbureausamba.nl
Het is niet gek dat zoveel mensen konijnen als huisdier houden. Maar wanneer je weggaat, kan het vinden van een konijnenoppas erg lastig zijn. Lees alles wat je moet weten voor het vinden van een konijnenoppas.
Ga je oppassen op een oppashond? Lees handige tips voor een succesvolle oppaservaring, van voorbereiding tot routine. Ontdek hoe leuk oppassen kan zijn!
Wat moet je doen wanneer je hond plotseling ernstig ziek raakt of in een ongeluk belandt? Een bezoek aan de dierenarts is dan nodig, maar de kosten kunnen razendsnel oplopen.