Terug naar overzicht

Help! Mijn hond en kat hebben verlatingsangst na de coronacrisis

03 juni 2020

Door de coronacrisis is niet alleen ons dagelijks leven volledig op zijn kop gegooid, maar ook het dagelijkse ritme van onze huisdieren. Honden, katten siervogels en zelfs knaagdieren kunnen verlatingsangst ontwikkelen na een periode waarbij de baas lange tijd thuis is geweest. Onze honden en zeker ook onze katten zijn door de opgelegde RIVM-maatregelen van de coronacrisis gewend geraakt aan de overspoeling van dagelijkse aandacht. Ze worden vaker uitgelaten, er wordt vaker met ze gespeeld en geknuffeld en het belangrijkste: ze hoeven niet meer alleen thuis te blijven! Nu we voornamelijk thuis zijn en ons veel meer dan normaal met onze huisdieren bezighouden sluipt het gevaar van verlatingsangst er gemakkelijk in op het moment dat de baas weer naar het werk gaat en de kinderen weer naar school.

Bedenk dat na maandenlang dagelijkse aandacht gekregen te hebben de emoties van je hond, die opeens alleen thuis zit, hoog kunnen oplopen. Hierdoor kan je hond bij alleen thuis zijn gaan blaffen, janken, slopen en zelfs onzindelijk worden. Dit gaat vaak gepaard met veel stress wat valt te herkennen aan hijgen, kwijlen en onrustig heen en weer lopen. Dit stopt dan pas als hij niet meer alleen is.

Een hond kan daardoor ook een verstoring krijgen in zijn balans in rust en inspanning. Hierdoor kan je hond vanwege de stress van het alleen zijn een korter lontje hebben, omdat hij te weinig slaap heeft gehad. Dat kan als gevolg hebben dat je hond overdreven angstig, agressief, opgewonden e.d. kan reageren op alledaagse situaties. Nog een reden dus om werk te maken van het zo snel mogelijk opnieuw goed aanleren van het alleen thuis kunnen zijn of het boeken van een hondenoppas bij langere afwezigheid. Een tijdelijke of vaste hondenoppas in de buurt vind je hier gemakkelijk.

  

Hoe kan ik verlatingsangst bij mijn hond afleren?

Wanneer een hond aan verlatingsangst lijdt is er vaak een training voor het opnieuw wennen aan “alleen zijn’’ nodig. Hiermee leer je de hond stapje voor stapje steeds langer alleen te zijn in een omgeving waar hij zich veilig voelt. Wanneer dit niet altijd mogelijk is, omdat de baas van de één op de andere dag weer aan het werk moet en de kinderen weer naar school zijn, kan het handig zijn om hiervoor een hondenoppas in te schakelen. Een hondenoppas neemt de hond één of een aantal keer per dag mee voor een vertrouwde wandeling in de buurt en geeft na de wandeling de hond in zijn eigen veilige omgeving aandacht en speelplezier. Laat hem niet langer alleen dan hij aan kan en maak eventueel gebruik van een KONG. Hierdoor is je hond afgeleid én gaat hij het alleen zijn associëren met iets leuks, iets lekkers krijgen. Door de momenten alleen zijn steeds langer op te rekken, geeft dat de hond steeds meer rust en vertrouwen in het alleen thuis zijn. Een hondenoppas of hondenuitlaatservice kan jou daarmee helpen.


 

Wat je nog meer kunt doen: 

  • Je hond regelmatig niet de gelegenheid geven achter jou aan te lopen. Hiervoor kun je een rustoefening aan leren zodat je hond op zijn plaats blijft liggen op het moment dat jij je verplaatst door het huis.
  • Leer de KONG Dit hondenspeelgoed vul je met iets lekkers en laat je je hond op zijn eigen plaats, bijv. in de bench, leegeten.
  • Je hond niet altijd tegen je aan/of op de bank laten liggen.
  • Aandacht vragend gedrag vaker (maar weer niet altijd) gaan negeren.
  • Je hond niet té uitbundig begroeten als je even uit het zicht bent of weg bent geweest.
  • Een hond die gewend is op bed te slapen leren in een mand of bench naast het bed te slapen.
  • Een hondenoppas boeken bij langere afwezigheid.
Huisdierenoppas Blog