Terug naar overzicht

Kan Homeopathie vuurwerkangst voorkomen?

10 oktober 2022

Het lijkt nog ver weg, maar het is zo 31 december… Voor veel honden, maar ook voor paarden en katten, geen prettige tijd vanwege het vuurwerk. Homeopathische middelen kunnen uw dier ondersteunen in deze moeilijke periode. In deze blog vertel ik hoe. Belangrijk is wel: Begin op tijd!

Eerst een kleine inleiding in de homeopathie. Bij homeopathie kijken we niet alleen naar de symptomen, in dit geval angst, maar ook naar waar die angst vandaan komt. Een homeopaat zal, om goed advies te kunnen geven, meer willen weten. Bijvoorbeeld hoe de angst zich uit. Voor het ene dier betekent dit vluchten, een ander dier gaat schuilen bij zijn mensen, en met name honden hebben ook wel is de neiging om te gaan blaffen naar het geluid (er dus meer “op af” gaan). Deze informatie kan belangrijk zijn voor de keus van een passend homeopathisch middel. Maar naast deze informatie zal de homeopaat ook wat meer willen weten over het karakter van het dier. Want ook dat geeft informatie over hoe hij reageert, over welke middelen passend zouden kunnen zijn, maar ook over het ontstaan van angst.

Het ontstaan van angst

Bij vuurwerkangst kunnen eerdere ervaringen meespelen in de ontwikkeling van de angst. Soms is het heel duidelijk dat het dier geschrokken is en daarna bang geworden. Andere dieren zijn van jongs af aan al bang  of de angst wordt in de loop van de jaren opgebouwd. Bij allemaal zal de individuele gevoeligheid voor het ontwikkelen van angst een basis spelen in het ontstaan van vuurwerkangst. Vaak zijn het hele gevoelige dieren die snel onder de indruk van iets zijn die bang worden. Bij dat soort dieren zet een “trauma”, een keer heel erg schrikken, zich ook sneller om in angst. Terwijl een “gezond” dier herstelt zonder blijvende angst.

De mate waarin een schrikmoment zich omzet in blijvende angst is afhankelijk van de constitutie. De constitutie kun je zien als hoe het dier vanaf de geboorte is, hoe zijn karakter is. Maar uiteraard is de mate van trauma ook belangrijk. Het ene dier, die stoer geboren is, wordt bijvoorbeeld pas echt bang als er meerdere knallen achter elkaar, dicht bij hem in de buurt worden af gestoken. Terwijl het andere dier, die vanaf de geboorte al angstig en gevoelig voor geluiden is, na 1 keer een knal op wat grotere afstand al doodsbang is.

De constitutie kan dus een basis zijn. Wat meespeelt in wie je bent, is een stukje erfelijkheid. En dan komen we bij diersoort en ras. Bij katten en paarden is de neiging tot vluchten heel groot. Katten zijn solitaire dieren en zullen daarom niet zo snel steun zoeken bij anderen, maar vooral zichzelf in veiligheid brengen. Paarden overleven door te vluchten voor dat waar ze bang voor zijn. Bij beide dieren zal de vluchtneiging dus het grootste zijn.

Bij honden is dit wat anders. Bij honden zien we veel meer verschillende reacties bij angst. Zo zien we bijvoorbeeld bepaalde rassen (zoals de friese stabij en de schotste collie) die sneller vuurwerkangst ontwikkelen. Maar hoe de hond op het vuurwerk reageert is ook weer individu afhankelijk. De wat zelfstandigere rassen en individuen kunnen de neiging hebben om het te willen “regelen” (vaak door te blaffen), terwijl de gezelschapsrassen sneller de neiging hebben steun te zoeken.

Ook de heftigheid van de angst varieert. Er zijn honden die alleen op 31 december zich niet op hun gemak voelen. Andere honden zijn al bang bij de eerste knallen. En sommige honden koppelen de angst voor vuurwerk aan andere dingen, bv aan het feit dat het donker is. En dit kan zich ontwikkelen tot angst voor donker/ in het najaar ’s avonds niet naar buiten willen.

 

Homeopathie toepassen bij vuurwerkangst

Al deze informatie kan voor een homeopaat informatie zijn om bepaalde middelen wel of niet te kiezen! Dat maakt dat een homeopaat niet kan zeggen ohhh vuurwerkangst, dan geef ik dit middel. Het middel/ de middelen moeten echt passend bij het individu zijn om goed te kunnen werken. En zo kan het dat het ene dier met vuurwerkangst andere middelen krijgt dan een ander dier met vuurwerkangst!

Voor sommige honden is het genoeg om ondersteuning te bieden bij de jaarwisseling. Dit kan door acute middelen of eventueel bach bloesem remedies te geven. Deze middelen werken niet verdovend. Door de middelen neemt het incasseringsvermogen toe, waardoor het dier weerbaarder word voor hetgeen ze bang maakt. Echter bij de meeste honden is het slim om verder te kijken, om te kijken waar de angst vandaan komt, om de constitutionele gevoeligheid te verkleinen. Op die manier neemt het zelfvertrouwen van het dier toe, waardoor het veel beter in staat is met angstmomenten om te gaan.

Ik adviseer regelmatig naast de homeopathische middelen aan de gang te gaan met training, vooral bij honden. Vaak kan juist de combinatie van homeopathie en training  goed werken!

In de volgende blog zal ik wat meer schrijven over hoe je het beste om kunt gaan met jouw vuurwerkangstige dier en wat je eventueel kan met trainen.

 

Leonie Noordhoek|
Klassiek homeopaat voor dieren
Gedragstherapeut voor honden|
www.leonienoordhoek.nl

Huisdierenoppas Blog