06 maart 2019
Als gedragstherapeut voor katten krijg ik regelmatig verzoeken om hulp bij probleemgedrag van de kat. Mijn eerste stap is vaak uitleggen dat onze huiskat in grote lijnen nog steeds dezelfde eisen aan zijn omgeving stelt als zijn wilde voorouders. Door te voldoen aan die eisen kan je een heleboel problemen oplossen en verbeter je bovendien de gezondheid en het welzijn van je kat.
Liefde, eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Wat kan een kat zich nog meer wensen? Voor het antwoord op deze vraag moeten we kijken naar het dier wat de kat van nature is.
Een kat is een geboren jager. Zijn hele lijf is er op aangepast: door zijn geweldige evenwicht en soepelheid is hij in staat kleine prooidieren te vangen, zijn ogen zijn zo gebouwd dat hij de kleinste beweging in de schemering ziet, door een geraffineerd samenspel van spiertjes in de polsen kunnen deze draaien om de prooi te pakken. Jagen is dan ook iets wat hij het liefste doet. Door te spelen met je kat boots je het jagen na. Tijdens het spelen is alle aandacht op de “prooi” gericht. Je kan het zien als een soort uitlaatklep. De kat raakt stress, frustratie en zijn energie kwijt waardoor zijn geestelijk en lichamelijk welzijn toeneemt. Spel kan cognitieve disfunctie (vergelijkbaar met Alzheimer) vertragen. Met name als met spelen begonnen wordt voordat de kat de middelbare leeftijd (ca. 6 jaar) heeft bereikt. Spelen is daarom niet alleen leuk maar ook heel belangrijk.
Door spel en jachtgedrag kan een kat voorzien in zijn natuurlijke behoefte om te jagen. Spel kan gestimuleerd worden door interactief speelgoed te gebruiken waarmee een prooi nagebootst kan worden. Bijvoorbeeld een speelgoedmuis die over de vloer getrokken wordt of veren die aan een hengel door de lucht gezwaaid worden. Door speelgoed af te wisselen raakt je kat minder verveeld. Het verhoogt de motivatie om te spelen. Ook het belonen van correct spelgedrag met bijvoorbeeld iets lekkers motiveert je kat om te spelen. Heb je meer dan één kat? Vergeet dan niet om individueel met ze te spelen.
Katten moeten de “prooi” regelmatig kunnen vangen om frustratie te voorkomen. Gevolgen van frustratie kunnen zijn: agressie, slopen en afwijkend gedrag zoals staartjagen. Een laserlampje kan dus al snel voor frustratie zorgen. Je kat kan het immers niet vastpakken. Als je toch af en toe een laserlampje wil gebruiken eindig het spel dan door te richten op een balletje of een brokje voer. Zo heeft je kat uiteindelijk toch zijn prooi te pakken.
Wen een kitten van jongs af aan om met interactief speelgoed te spelen. Dit voorkomt dat ze speels achter je handen en voeten aan gaan. Bij een klein kitten is dat misschien nog schattig maar jong geleerd is oud gedaan en een aanval van een volwassen kat op je handen of voeten is echt niet leuk meer!
Plan twee speelsessies van minimaal 15 minuten per dag. Bij voorkeur iedere dag rond dezelfde tijd. Stop niet abrupt met spelen. De kat denkt dan dat hij iets verkeerd heeft gedaan en dat u daarom niet verder wilt spelen. Laat de prooi steeds minder bewegen, alsof hij moe of gewond is totdat de prooi helemaal stilligt, dood is.
Het gebruik van voerpuzzels of –ballen kan ook het jachtgedrag nabootsen en zorgt voor een natuurlijker eetgedrag. In het wild liggen de muizen namelijk ook niet kant en klaar op een bordje. Wen je kat langzaam aan een puzzel door makkelijk te beginnen. Leg bijvoorbeeld een stuk papier over zijn bakje. Ook een wasbol met brokjes is voor de meeste katten goed te doen. Voerpuzzels zijn er ook voor blikvoer.
Lukt het met bovenstaande tips nog niet om je kat in beweging te krijgen? Neem dan contact met me op. Ik help graag!
Ada van der Molen - www.kattenadvies.com
Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15
Het is niet gek dat zoveel mensen konijnen als huisdier houden. Maar wanneer je weggaat, kan het vinden van een konijnenoppas erg lastig zijn. Lees alles wat je moet weten voor het vinden van een konijnenoppas.
Ga je oppassen op een oppashond? Lees handige tips voor een succesvolle oppaservaring, van voorbereiding tot routine. Ontdek hoe leuk oppassen kan zijn!
Wat moet je doen wanneer je hond plotseling ernstig ziek raakt of in een ongeluk belandt? Een bezoek aan de dierenarts is dan nodig, maar de kosten kunnen razendsnel oplopen.