Terug naar overzicht

HELP! Mijn kat verhaart! Do’s en Don’ts bij de voorjaarsrui van je kat.

03 maart 2020

De voorjaarsrui

De dagen worden weer langer en het zonnetje schijnt vaker. Het voorjaarslicht zet de hypofyse (een klier in het kopje van je kat) aan tot het maken van groeihormoon. Hierdoor worden nieuwe (wol) haren gemaakt in het haarzakje en vallen de oude haren uit.  De oude haren komen hierdoor los in de vacht te hangen en belanden vervolgens op je meubels en kleding. De voorjaarsrui is begonnen!

 

Help mijn kat heeft ineens klitten!

De oude wolhaartjes zijn beschadigd en ruw aan de buitenkant. Het lijkt wel prikkeldraad. Daardoor haken ze makkelijker in andere oude haartjes en vormen zo een klit. In deze tijd van het jaar (februari/maart) kan dat ineens snel gaan en als je niet oplet klonteren de klitten ook nog samen tot vilt. Viltplakken zijn heel pijnlijk doordat de huid als het ware omhooggetrokken wordt, de klit in. Elke beweging doet dan pijn!

 

Do!  Voorkom klitten en viltplakken

Dit kan je doen om deze ellende bij je kat te voorkomen:

  • Controleer dagelijks de vacht van je (half)langhaar kat op klitjes. Als je kat niet zo aanhankelijk is voel dan kort meerdere keren per dag even een ander stukje van je kat. Bijvoorbeeld tijdens het eten geven. Met name de oksels en de liezen zijn gevaren-zones.
  • Verwijder kleine klitjes door ze meteen tussen je vingers uit te pluizen.
  • Is de klit al te groot om met je vingers uit te pluizen? Gebruik dan een paar tandjes van een grove metalen kam maar doe dit niet tijdens het eten.
  • Een kortharige en (half)langharige kat kan je helpen door je kat eens per week te aaien met een vochtig microvezeldoekje. De losse haren blijven aan het doekje hangen en je kat hoeft ze niet op te likken. Hierdoor heeft hij ook minder last van haarballen.
  • In plaats van een microvezeldoekje kan je ook een slickerborsteltje gebruiken. Let er echter op dat je daarmee niet stevig gaat borstelen maar slechts in korte haaltjes heel lichtjes over de vacht gaat.
  • Voer extra eiwitten. Nieuwe haartjes maken kost veel eiwitten. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je kat goed te voeren maar nu helemaal!
  • Zijn er toch klitten ontstaan die je er zelf niet meer uit krijgt? Of misschien zelfs al vilt? Wacht dan niet langer en schakel een kattentrimster in.
  • Een droge vacht vormt eerder klitten. Plaats dus een luchtbevochtiger of gebruik pipetjes tegen een droge vacht.
  • Veel haarballen? Geef een haarbalondersteunend middel.

 

Don’t!

  • Gebruik geen rubberen of plastic materialen voor de vachtverzorging van je kat. Ze maken de vacht statisch waardoor je meer kans op klitten hebt.
  • Fleece dekentjes zijn ook gemaakt van kunststof en zorgen dus ook voor een statische vacht!
  • Ga niet extra kammen!
  • Je haalt dan ook de gezonde wolhaaren weg. Die waren superbelangrijk bij verdeling van talg. En talg is belangrijk want het voorkomt “prikkeldraadhaar”. De haren die terugkomen zijn bovendien “litteken haar” doordat de haarknop beschadigt is. Dit valt makkelijker uit en raakt eerder in de klit.
  • Verwijder geen (grote) klitten als je kat eet of slaapt. Je kat moet veilig kunnen eten en slapen.

 

Borstelmoment

Blijf je kat gewoon kammen maar gebruik hiervoor borstels die zo min mogelijk schade aan kunnen richten. Denk hierbij aan een slickerborsteltje met zo zacht mogelijke pinnetjes, een babyborstel of de microvezeldoek waar we het eerder over hadden. De speciaal voor katten ontworpen rubberen borstels en handschoenen lijken onschadelijk maar zijn af te raden omdat rubber ervoor zorgt dat de vacht statisch word en het haar opstroopt en er dus uitgetrokken wordt.

Fijne voorjaarsrui! 

Ada van der Molen
www.kattenadvies.com

 

Bijverdienen als kattenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Kattenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor kattenoppas werk

Huisdierenoppas Blog