18 december 2022
Ze staan weer voor de deur, kerstmis en oud & nieuw. Of je je nu helemaal wentelt in het feestgedruis en liefst al in oktober je huis versiert of dat je er juist een hekel aan hebt, niemand ontkomt eraan….
Juist omdat (vrijwel) iedereen te maken heeft met het huis in kerstsfeer brengen, boodschappen doen, bezoek ontvangen, op bezoek gaan of juist plannen maakt om het geheel te ontvluchten, hebben deze dagen hoe dan ook invloed op je hond.
In dit artikel wil ik daarom nader ingaan op wat feestdagen voor je hond (kunnen) betekenen en hoe je deze voor hem zo prettig mogelijk kunt maken (wij hebben nog een keuze, dieren helemaal niet). Bewust besteed ik minimaal aandacht aan vuurwerk(angst) omdat hier naar mijn mening al diverse goede artikelen over verschenen zijn.
Iedere hond reageert weer anders op veranderingen in huis. Voor sommige honden kan een kerstboom en versiering in huis al voor lichte paniek zorgen, bij anderen is het juist het veranderde ritme of de komst van (vreemde) mensen in huis een stress factor. Tel daarbij op een palet van vreemde geuren waar hij mee te maken heeft, andere geluiden, minder slaap en het geroezemoes van pratende en lachende mensen (al dan niet versterkt door alcoholgebruik).
Last but not least: al ontvang je thuis 2 of 20 mensen, zelf heb je vast ook met enige vorm van stress te maken. Je hond pikt dit gegarandeerd op! De meeste honden zijn gewoontedieren en zijn het best gebaat bij zo min mogelijk verstoring van hun dagelijkse ritme. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je hond juist wel dol is op bezoek en extra aandacht en hiervan helemaal `over the top` raakt. Dit is, als dit langere tijd duurt, niet echt bevorderlijk voor zijn welzijn. Het is daarom een goed idee om je hond mee te nemen in de planning rondom de feestdagen.
Het lijkt overdreven maar het geeft rust en duidelijkheid om op te schrijven hoe je elke feestdag (en als je alles meetelt zijn er dat maar minstens 5 incl. kerstavond) gaat besteden, wie er komt en wat er gedaan wordt. Maak in je agenda op elke feestdag dag tijd vrij voor op zijn minst één flinke wandeling met de hond, 2 kleinere uitlaatmomenten en liefst nog een spelmoment. Het is voor de hond prettig als hij zo veel mogelijk op reguliere tijden zijn eten krijgt (ook al geldt dat voor ons vaak niet) dus plan deze momenten ook in. Weet je van tevoren al (bijvoorbeeld omdat jij degene bent die kookt) dat het verzorgen van de hond erbij in gaat schieten, schakel dan iemand anders in die dit voor je wil doen en waar de hond vertrouwd mee is. Maak daar duidelijke afspraken over!
Als je zover bent dat je de hond hebt opgenomen in de planning dan zijn er de volgende zaken die geregeld moeten worden:
Bovenstaande is natuurlijk ook van toepassing als je niet thuis maar elders de feestdagen doorbrengt. Neem je je hond mee naar een bezoekadres houd rekening met zaken die je mee moet nemen en leg deze tijdig klaar. Belangrijke dingen zijn: een deken, kussen, mand of bench. Voer-en drinkbak en eventueel een kauwsnack. Is er op het adres een andere hond aanwezig? Bekijk dan of dit een goede combinatie is met jouw hond. Ook al kunnen ze het goed met elkaar vinden, houd er rekening mee dat ze onder andere omstandigheden afwijkend kunnen reageren. Het is dus handig om van tevoren met de gastheer of -vrouw af te spreken of er een mogelijkheid is om de honden van elkaar gescheiden te houden.
Als laatste wil ik opmerken dat je een hond met vuurwerk- of geluidsangst in deze periode van het jaar natuurlijk nooit alleen thuislaat. Maar is je hond eraan gewend om enkele uren alleen te zijn dan is dit (m.n. tijdens de kerstdagen) soms een betere optie dan je hond meenemen op bezoek waar hij zich helemaal niet happy voelt en stress ervaart.
Kortom: bekijk voor jouw hond en jouw specifieke situatie wat de beste en vooral hond vriendelijkste beslissing is om de feestdagen door te brengen.
Fijne kerstdagen en een rustige jaarwisseling!
Dominique Verschuren
www.hondenbureausamba.nl
Het is niet gek dat zoveel mensen konijnen als huisdier houden. Maar wanneer je weggaat, kan het vinden van een konijnenoppas erg lastig zijn. Lees alles wat je moet weten voor het vinden van een konijnenoppas.
Ga je oppassen op een oppashond? Lees handige tips voor een succesvolle oppaservaring, van voorbereiding tot routine. Ontdek hoe leuk oppassen kan zijn!
Wat moet je doen wanneer je hond plotseling ernstig ziek raakt of in een ongeluk belandt? Een bezoek aan de dierenarts is dan nodig, maar de kosten kunnen razendsnel oplopen.