Terug naar overzicht

Gezinsuitbreiding met een hond of puppy?

07 maart 2022

Neem een hond, leuk joh!

Dat gezinsuitbreiding met een hond niet altijd even makkelijk is vergeten we er vaak bij de zeggen.

Lijkt het jou ook leuk? Gezinsuitbreiding met zo’n schattig en knuffel-baar viervoetig vriendje? Dat snap ik! Maar in deze blog wil ik ook graag een wat onderbelichte kant van deze gezinsuitbreiding toelichten. Gewoon stomweg omdat bijna niemand het erover heeft en het echt iets is wat veel vaker voorkomt dan je denkt. Er bestaat zelfs een woord hiervoor: “Puppytranen”.

Dit is ons de afgelopen twee jaar tijdens de Covid pandemie veel valer opgevallen dan voorheen. Het is dus tijd voor aandacht voor dit gevoelige onderwerp. Want het verwelkomen van een puppy of hond in je gezin is soms gewoon zwaar of zelfs helemaal niet te doen. Regelmatig zien we gezinnen waarbij de komst van de nieuwe huisgenoot totaal verkeerd is ingeschat en mentale invloed heeft op het welzijn van de gezinsleden. In zo’n situatie sturen we steeds vaker aan op een herplaatsing. Want er onder doorgaan als gezin is geen optie!

Denk je nu, goh dat zal wel loslopen want ik heb me goed voorbereid en hoe moeilijk kan het nu eenmaal zijn? Lees dan toch nog maar even door. Want dit zijn ook de opmerkingen die wij van onze klanten horen. Helaas blijkt de realiteit namelijk vaak anders.

Gezinsuitbreiding met een hond.

Meestal bekijken we vooral de kansen: een maatje, gezelschap in huis, er lekker op uit gaan, iemand om mee te knuffelen, leerzaam voor de kinderen etc. Dat is ook echt allemaal wel waar en kan jouw hond je ook echt allemaal bieden. Maar waar we vaak niet bij stilstaan, is dat gezinsuitbreiding een “life-changing event” is.

“Life-events zijn gebeurtenissen in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloed.  Wat er in je leven gebeurt heb je niet altijd zelf in de hand.  Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare, je werk of je gezondheid. Je leven staat op z'n kop en je komt tijdelijke in een overlevingsmodus terecht. Sommige gebeurtenissen zijn zo heftig dat het je niet meer loslaat of een opeenstapeling van gebeurtenissen zorgen ervoor dat je uit balans raakt.”

De zorg voor je nieuwe huisgenoot, de vele vragen die je hierover hebt of gewoon de hoeveelheid tijd en energie die dit je kost maken dat veel mensen tijdelijk even uit het lood geslagen zijn. “Doe ik het wel goed?’’ en ‘’hoelang duurt dit nog?”: zijn vragen die we regelmatig horen.

Te beginnen met de zoektocht, waar vind je een puppy? Waar doe je goed aan, welk ras kies je, wat is er allemaal nodig en hoe gaan we alles regelen? Hoe beter je hierover nadenkt, hoe beter je voorbereid bent.

De eerste dagen en soms zelfs weken.

Je begrijpt maar weinig van je nieuwe huisgenoot, deze slaapt niet door, bijt en is misschien niet zindelijk. Sloopt je huis en luistert niet naar je. Dit blijkt uiteindelijk toch meer werk en geduld te kosten dan dat je van tevoren had verwacht. Tel daarbij op onze ervaringen met de maakbaarheid van de wereld, ongeduld en perfectionisme, en je hebt het perfecte recept voor een meltdown: puppy tranen. Als je lekker in je vel zit en een goede achterban hebt kom je hier alweer snel bovenop en speelt de roze puppywolk de boventoon.  Maar…. helaas merken we steeds vaker dat mensen minder weerbaar zijn en er niet bovenop komen,  kilo’s afvallen, zelf ook niet slapen en zelfs depressieve gevoelens ontwikkelen. Hoe dat kan? Dat weet ik niet zeker maar ik vermoed dat het een combinatie is van verkeerde verwachtingen én op dit moment niet te verwaarlozen: onze mentale weerbaarheid. Veel mensen zijn moe, angstig en zelfs depressief. Dat is lang niet altijd het juiste moment voor gezinsuitbreiding! Neem dit mee in je besluitvorming zodat je de hond/puppy, jezelf en je gezin een eerlijke kans geeft met deze mogelijke gezinsuitbreiding. Op weg naar een toffe toekomst samen waarin je mooie avonturen beleeft en samen herinneringen maakt. Maar wees eerlijk, soms is het gewon niet het juiste moment.

De opvoeding van een puppy/hond vraagt veel tijd, energie en ook wel wat relativeringsvermogen en humor. Met andere woorden; zonder een beetje flexibiliteit val je zo van die roze wolk en lukt erop klauteren niet meer.

Merk je dat je deze gevoelens of twijfel hebt? Vraag dan een professional om samen eens goed naar jullie situatie te kijken. Hiermee voorkom je teleurstellingen. Een hond neem je bij voorkeur voor je leven…..

Ps. Is jouw lontje ook zo kort en merk je dat je dit onbewust (of juist bewust) afreageert op je hond? Maak het bespreekbaar! We zijn immers allemaal mens. Vaak kunnen we met eenvoudige tips de situatie meer leefbaar maken.

Over de auteur:
Sandra Mur-Bekaert is mede-eigenaar van DogTalk. Samen met haar vrouw en instructeurs verzorgen ze hondentraining en gedragsbegeleiding in de regio Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer e.o. Sandra is gecertificeerd en geaccrediteerd kynologisch instructeur en gedragstherapeut. Daarnaast fokken de dames op kleine schaal beagles onder de naam Let The Dog Talk Beagles.

https://www.dogtalk.nl/
https://beagles.dogtalk.nl/

Bijverdienen als Huisdierenoppas? Meld je gratis aan en Help baasjes in jouw buurt!

Hondenoppas worden? Lees alles over het aanmelden voor hondenopppas werk of het starten van een hondenuitlaatservice

Huisdierenoppas Blog